تبلیغات
زراعت، علوم و تکنولوژی بذر، فیزیولوژی گیاهی - شناخت بذر...
 
نوشته شده توسط : مجید امیرزاده

از نظر گیاه‌شناسی، در نهاندانگان (بذر داخل میوه قرار داره)، بذر عبارت است از تخمک رسیده‌ای که در درون تخمدان یا میوه  قرار دارد.

تخمک رسیده در درون تخمدان ← مثل نمک در نمکدان

بذر یک تخمک رسیده است. هنگام جدا شدن از گیاه مادری بذر، در برگیرنده رویان و مواد غذایی ذخیره شده می‌باشد، که به‌وسیله آن یک پوشش حفاظتی، محصور شده است.

بذر سه جزء اصلی دارد:

۱)      رویان یا embryo

۲)      بافت‌های ذخیره‌ای مثل آندوسپرم و پریسپرم

۳)      پوشش‌های بذر یا تستا


فرآیند تنژیدن یا جوانه زنی

آغاز تنژیدن به تامین سه شرط نیازمند نیازمند می‌باشد:

۱) بذر باید، زیوایی داشته‌ باشد، یعنی رویان باید زنده بوده و قادر به تنژیدن باشد.

۲) بذر، باید در شرایط مساعد محیطی، یعنی آب قابل استفاده، دمای مناسب، اکسیژن مورد نیاز و گاهی نور، قرار گیرد.

۳) هر نوع خفتگی اولیه موجود در بذر می‌بایستی برداشته شود.

قوه نامیه عبارت است از درصد بذرهایی که جوانه‌زده و سبز می‌شود. قدرت نامیه یا سرعت جوانه‌زنی را می‌توان با شمارش درصد بذرهای سبز شده در یک مدت زمان معین مثلاً ۱۰ تا ۱۵ روز تعیین کرد. قوه نامیه بذر بستگی به عوامل زیر دارد:

الف) وزن هزاردانه (درشتی یا ریزی بذر): اغلب مشاهده می‌شود که بذرهای ریز و ضعیف در مجموعه‌ای از بذر مشخص، دارای قوه نامیه کمتری است و بوته‌های ضعیف محصول کمتری تولید می‌کند. بنابراین درشتی بذر یکی از عوامل مرغوبیت بذر شناخته شده است و در آزمایشگاه با شمارش هزاردانه از بذر و وزن کردن آن درشتی بذر را مشخص می‌کنند.

ب) سن بذر: رابطه سن بذر با قوه نامیه به این صورت است که هرچند فاصله زمان برداشت تا افشاندن همان بذر بیشتر باشد، مسلماً قوه نامیه آن کمتر خواهد بود.

 

ج) خلوص بذر: بذر مرغوب باید تمییز و عاری از مواد خارجی باشد. معمولاً همراه با بذر مواد خارجی از قبیل: کاه، شن، بذر علف‌های هرز و بذر گونه‌های دیگر یافت می‌شود که این مقدار نباید بیش از حد استاندارد باشد.

 

د) خلوص ژنتیکی بذر: بسیاری از سبزی‌ها به‌راحتی با انواع نامرغوب و یا خودرو تلقیح می شوند و خاصیت و مرغوبیت خود را از دست می‌دهند.

 

ه) سلامت بذر: سالم و مقاوم بودن بذر یکی دیگر از مشخصات بذر مرغوب است و باید از بذرهای مقاوم و ضدعفونی شده برای افشاندن استفاده کرد. رنگ بذر و درصد رطوبت بذر و بو و درخشندگی بذر از عوامل دیگری هستند که می‌توان به کمک آنها بذر مرغوب را تشخیص داد.

آزمون تترازولیوم

روشی زیست‌شیمیایی است که در آن میزان زیوایی بذرها به‌وسیله خیساندن آنها در محلول ۲، ۳، ۵ تری فنیل‌تترازولیوم‌کلرید (TTC) و پدیدار شدن رنگ‌قرمز، تعیین می‌شود.




تاریخ انتشار : پنجشنبه 15 آبان 1393 | نظرات
می توانید دیدگاه خود را بنویسید
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.